Dienstag, 19. Mai 2015

Mintys po laidos apie psichikos sveikatos politiką Lietuvoje

Laida apie psichikos sveikatos politiką. http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/77311/teise_zinoti

Įspūdis toks - Dainius Pūras, Robertas Povilaitis, Dovilė Šakalienė kantriai aiškina apie psichikos sveikatos problemas, kiekvienas savais būdais, ir kiekvienas pateikia savų argumentų. Nijolė Goštautienė ir Laimutė Vaidelienė (sveikatos apsaugos viceministrė) atsako kaip sugeba. O sugeba tai nekaip. (Laidos puslapis: http://www.lrt.lt/televizija/laidos/15948/_teise_zinoti_lietuvos_psichiatrija_tarp_rytu_ir_vakaru_)

Pavyzdžiui:

Vienas iš rekomenduojamų kovos už psichikos sveikatą būdų yra vaistai. Ir jie Lietuvoje gauna pakankamai dėmesio, bet kiti likę (psichologų pagalba, visokios reabilitacijos, būstas) negauna, milžiniškais mastais.
Goštautienės atsakymas: Ne santykyje esmė, o efektyviame ir veiksmingame gydyme, kuris šiuo metu taikomas Lietuvoje vaistų pagalba. Vaistai veikia ligos esmę, priežastį.

Aišku, globos namai perpildyti, savižudybių skaičius didžiulis, ir tai vadinama efektyviu ir veiksmingu gydymu. Beje, pasakymas, kad vaistai veikia ligos esmę ir priežastį įspūdingas. Goštautienė žino paslaptį apie psichikos ligos esmę ir priežastį, bet slepia šį nuostabų atradimą nuo viso pasaulio, o dar ir kažkokių efektyvių vaistų turi, kurių niekas kitas neturi (y).

Gerai, savižudybių skaičius didelis. Kaip tai aiškina viena stovykla ir kaip kita? Pūro stovykla aiškina tai psichosocialiniu stresu. Goštautienės stovykla prieštarauja - dėl visko kaltas alkoholis, reikia jį apriboti, netgi pateikia savo iš akies trauktą koreliaciją tarp alkoholio sumažėjimo ir savižudybių skaičiaus sumažėjimo. Iš kur tas alkoholio vartojimas? Goštautienė teigia, kad politikai veda iš kelio lietuvius - leidžia pridėti visokių alkoholio reklamų ir dar kažko tai. Taip suvilioti lietuviai suserga priklausomybės ligomis ir žudosi. Tad pagrindinė savižudybių priežastis yra alkoholio vartojimo propoganda, kuri Lietuvoje turbūt yra kažkokia ypatinga.Galų gale pradedamas varyti "tiesos nėra" režimas (savižudybių yra daug, nes "gyvenimas yra sudėtingas" (y) ), kuris tinka bet kokiai sunkesnei situacijai.

Viceministrė ginasi - visų priemonių sveikatos apsaugos ministerija neapims, reikia, kad kitos dirbtų. Pūras sako, kad jau 25 metus jis yra siuntinėjamas iš vienos ministerijos į kitą ir niekas nieko nedaro. Ir šitaip argumentuojant pavyko iš viceministrės gauti pažadą, kad per kelis mėnesius bus padaryti esminiai pokyčiai vaikų psichikos sveikatos politikoje. Reikia stebėti ir laukti.

Tad galima apibendrinti abiejų stovyklų pozicijas.
Goštautienė - du labai galingi pareiškimai - alkoholio reklama Lietuvoje yra labai ypatinga, ji veikia lietuvius daug labiau nei kitų šalių žmones. Ir - Lietuvoje puikiai veikia biomedicininis modelis, vaistai kažkokie tai ypatingi, labai gerai gydo, nereikia net kitų priemonių. Ant šių dviejų teiginių, nekreipiant dėmesio į visokius išlendančius menkus prieštaravimus (globos namų perpildymas, žmogaus teisių pažeidimai, globos namų atsisakymas įsileisti stebėtojus - smulkmenos) laikosi Goštautienės situacijos aiškinimas.

Pūro komanda - Lietuvoje nesilaikoma rekomenduojamo gydymo modelio, gydoma tik vaistais, dėl to kyla visokių psichikos sveikatos problemų, tarp kurių yra didelis savižudybių skaičius. Nei vieno kontraversiško teiginio.


Laukiam pokyčių.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen